Välgi metsade mühina ning Peipsi lainete kohina hoidvas embuses askeldab kireva kultuuriga Peipsiääre vald, kus eesti ja vene keele kõrval kõneldakse ka kodvere kiilt ning kus lisaks ajaloolistele ridaküla tänavatele ja matka- ning terviseradadele lookleb põnevaid elamusi pakkuv Sibulatee. Selleks, et kõigest sellest osa saada, tuleb peatuda Peipsiääre valla messialal!

Sibulatee võrgustikku kuulub 30 Peipsiääre vallas tegutsevat ettevõtjat. Sibulatee olemuse saab kokku võtta lausesse “Üks piirkond, kaks rahvust, kolm kultuuri”. Sibulateele küllasaabujatele pakutakse kohalikke maitseid, töötubasid, uusi teadmisi, kohtumisi sibulateelistega ning muidugi mõnusat puhkust. Sibulatee hakkaja ja särasilmne eestvedaja Liis Lainemäe jagab Elva Elamusfestivalil infot, mida piirkonnas teha ja kuhu minna. Kindlasti saab aimu kohapealsetest maitsetest nii degusteerides kui kaasa ostes.

Kostja sibulatalu peremees Kontsantin Avvo tutvustab vanausuliste sibulakasvatamise traditsioone ning õpetab sibulavaniku punumist. Kaasa saab osta sibulaid, sibulavanikuid ja sibulamoosi.

Vanausuliste keedusuhkru valmistamise kasulikke näpunäiteid jagab Aili Kivisaar Kallastelt. Huvilised saavad kaasa ka retsepti. Lisaks tutvustab Aili vanausuliste teejoomise rituaali ning maitsta saab Ivan- Tšaid (põdrakanepi teed). Magusasõbrad saavad keedusuhkrut kaasa osta.

Kodavere Pärimuskeskus tutvustab Kodavere murrakut ja rahvariideid. Festivalikülastajatel on võimalus mõistatada kodaverekeelsete sõnade tähendust. Müügiks on erinevaid kodaverekeelseid trükiseid.

Alatskivi käsitööpood Magasiait on end sisse seadnud ajaloolises Alatskivi mõisakompleksi kuuluvas hoones, kus on müügil unikaalseid käsitöötooteid ning suveniire, mis jäävad kauniks mälestuseks Peipsiääre piirkonnast ja kultuurist.

Tekstiilist interjöörnukkude valmistaja Tiina Karu seab üles näitus-müügi oma töödest ning uudistada saab ka nuku valmistamise etappe.

Vara savikoda on kogukonnale suunatud keraamika töötubade koht. Väikestes kogustes valmib käsitööna tarbekeraamikat ja portselanist ehteid. Elamusfestivalil saavad huvilised potikedral treimist proovida.

Tagumaa Autospordiliit korraldab suviseid ja talviseid autospordiüritusi. Tagumaa Autospordiliidu eestvedaja Kalev Parik toob kohale ka ühe ralliauto ning tutvustab ekraani vahendusel liidu tegemisi.

Vigurid OÜ on viguriga koduküpsetiste pakkuja. Viguriks ehk krooniks tordil ongi see suurepärane ja kodune maitse, mida Vigurid oma toodete sisse panna oskavad. Värsked tooted, nii pirukad, koogid, tordid kui ka sai ja leib, on kõik säilitusainevabad ning suuremas osas loodud kohalikku toorainet kasutades.

Grau köök, mis on omale nime saanud talukoha järgi, hellitab koduvallas maitsemeeli ja rõõmustab silma imeliselt kaunistatud sefiiritortidega. Kuulsad on ka Marve sefiirikorvikesed. Elamusfestivalil pakub Grau köök muuhulgas ka grillburgereid marineeritud Peipsi sibulaga.

Maitsvate pirukate ja kookide ning kohvi kõrvale saab nautida fotonäitust Peipsiääre valla vaatamisväärsustest.

Kohtume 22. augustil Elva Elamusfestivalil!